Відповідь:
8 і 12
Покрокове пояснення:
Перше число - х
Друге число - у
Сума цих чисел - 20
Обернене перше число - ![\frac{1}{x} \frac{1}{x}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B1%7D%7Bx%7D)
Обернене друге число - ![\frac{1}{y} \frac{1}{y}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B1%7D%7By%7D)
Сума цих чисел - ![\frac{5}{24} \frac{5}{24}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B5%7D%7B24%7D)
Розв'яжемо систему рівнянь
![\left \{ {{x+y=20} \atop {\frac{1}{x} +\frac{1}{y} =\frac{5}{24} }} \right. \left \{ {{x+y=20} \atop {\frac{1}{x} +\frac{1}{y} =\frac{5}{24} }} \right.](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cleft%20%5C%7B%20%7B%7Bx%2By%3D20%7D%20%5Catop%20%7B%5Cfrac%7B1%7D%7Bx%7D%20%2B%5Cfrac%7B1%7D%7By%7D%20%3D%5Cfrac%7B5%7D%7B24%7D%20%7D%7D%20%5Cright.)
х+у=20 ![\frac{1}{x} +\frac{1}{y} =\frac{5}{24} \frac{1}{x} +\frac{1}{y} =\frac{5}{24}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B1%7D%7Bx%7D%20%2B%5Cfrac%7B1%7D%7By%7D%20%3D%5Cfrac%7B5%7D%7B24%7D)
х=у-20
І×24у(20-у)
спільний знаменник - 24у(20-у)
![\frac{1*24y(20-y)}{(20-y)} +\frac{1*24y(20-y)}{y} =\frac{5*24y(20-y)}{24} \frac{1*24y(20-y)}{(20-y)} +\frac{1*24y(20-y)}{y} =\frac{5*24y(20-y)}{24}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B1%2A24y%2820-y%29%7D%7B%2820-y%29%7D%20%2B%5Cfrac%7B1%2A24y%2820-y%29%7D%7By%7D%20%3D%5Cfrac%7B5%2A24y%2820-y%29%7D%7B24%7D)
![\frac{1*24y}{1} +\frac{1*24(20-y)}{1} =\frac{5*y(20-y)}{1} \frac{1*24y}{1} +\frac{1*24(20-y)}{1} =\frac{5*y(20-y)}{1}](https://tex.z-dn.net/?f=%5Cfrac%7B1%2A24y%7D%7B1%7D%20%2B%5Cfrac%7B1%2A24%2820-y%29%7D%7B1%7D%20%3D%5Cfrac%7B5%2Ay%2820-y%29%7D%7B1%7D)
![1*24y+1*24(20-y) =5*y(20-y) 1*24y+1*24(20-y) =5*y(20-y)](https://tex.z-dn.net/?f=1%2A24y%2B1%2A24%2820-y%29%20%3D5%2Ay%2820-y%29)
![24y+24(20-y) =5y(20-y) 24y+24(20-y) =5y(20-y)](https://tex.z-dn.net/?f=24y%2B24%2820-y%29%20%3D5y%2820-y%29)
24у+24*20-24*y=5у*20-5y*y
24у+480-24y=100у-5у²
5у²-100у+24у-24у+480=0
5у²-100у+480=0 І÷5
5у²:5-100у:5+480:5=0
у²-20у+96=0
a=1 b=-20 c=96
0" alt="D=b^{2}-4ac=(-20)^{2} -4*1*96=400-384=16>0" align="absmiddle" class="latex-formula">
D>0 рівняння має два корені
![y1=\frac{-b+\sqrt{D} }{2a} =\frac{-(-20)+\sqrt{16} }{2*1}=\frac{20+4}{2}=\frac{24}{2} =12 y1=\frac{-b+\sqrt{D} }{2a} =\frac{-(-20)+\sqrt{16} }{2*1}=\frac{20+4}{2}=\frac{24}{2} =12](https://tex.z-dn.net/?f=y1%3D%5Cfrac%7B-b%2B%5Csqrt%7BD%7D%20%7D%7B2a%7D%20%3D%5Cfrac%7B-%28-20%29%2B%5Csqrt%7B16%7D%20%7D%7B2%2A1%7D%3D%5Cfrac%7B20%2B4%7D%7B2%7D%3D%5Cfrac%7B24%7D%7B2%7D%20%3D12)
x1=20-y1=20-12=8
x2=20-y2=20-8=12