Формула суми
перших членів геометричної прогресії:
, де
— її знаменник,
— перший член.
Знайдемо перший член
цієї прогресії:
![b_1=3\cdot(2\cdot1-1)=3. b_1=3\cdot(2\cdot1-1)=3.](https://tex.z-dn.net/?f=+b_1%3D3%5Ccdot%282%5Ccdot1-1%29%3D3.+)
Аби знайти знаменник
прогресії, знайдемо другий член прогресії:
, тоді знаменник
прогресії дорівнює:
.
Підставимо знайдені дані у початкову формулу:
![S_7=\frac{3(1-3^7)}{1-3} =\frac{3(1-2187)}{-2} =\frac{3\cdot(-2186)}{-2} = 3\cdot1093=3279. S_7=\frac{3(1-3^7)}{1-3} =\frac{3(1-2187)}{-2} =\frac{3\cdot(-2186)}{-2} = 3\cdot1093=3279.](https://tex.z-dn.net/?f=+S_7%3D%5Cfrac%7B3%281-3%5E7%29%7D%7B1-3%7D+%3D%5Cfrac%7B3%281-2187%29%7D%7B-2%7D+%3D%5Cfrac%7B3%5Ccdot%28-2186%29%7D%7B-2%7D+%3D+3%5Ccdot1093%3D3279.+)
Відповідь: 3279.